اهدای عضو چیست؟
انتقال اعضای یک فرد به فرد دیگر برای نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی وی را اهدای عضو میگویند. اهدای عضو میتواند از افراد زنده (در مورد کلیه و یا اهدای قسمتی از کبد یا ریه بزرگسالان به فرزندانشان) یا از افراد مرگ مغزی و یا از افراد مرگ قلبی (DCD) در شرایط خاص و با تجهیزات و تمهیدات ویژه انجام شود. در روش(Donation after Circulatory death) DCD یا اهدای پس از مرگ قلبی که در برخی کشورها رایج شده است میتوان برخی ارگانهای این افراد را با تکنیکهای خاص و رعایت برخی محدودیتها استفاده نمود.
اهدای عضو میتواند به نجات زندگی یا بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کند . هر بیمار مرگ مغزی میتواند با اهدای اعضای خود، جان ۸ انسان دیگر را نجات دهد . اهدای عضو در کاهش تعداد افراد در انتظار پیوند و مرگ و میر نقش مهمی دارد . اولین پیوند از مرگ مغزی در ایران در سال ۱۳۸۷ صورت گرفت .درحال حاضر حدود 25000 نفر در انتظار پیوند هستند و متاسفانه در هر 2 ساعت یک بیمار نیازمند پیوند جان خود را از دست میدهد .
روز اهدای عضو
روز جهانی اهدای عضو در سراسر دنیا ۱۳ آگوست (مصادف با ۲۳ام مرداد ماه) می باشد اما در ایران 31 اردیبهشت ماه به این نام شناخته می شود. جشن نفس هر ساله در تاریخ 31 اردیبهشت ماه مصادف با روز ملی اهدای عضو در ایران به منظور ترویج فرهنگ اهدای عضو و تقدیر از خانوادههای جانبخش اهداکنندهی عضو برگزار میشود . هدف از این رویداد قدردانی و گرامیداشت جایگاه والای خانوادههای اهداکننده، حامیان و سفیران اهدای عضو و افزایش آگاهی جامعه درباره اهمیت اهدای عضو است .
این رویداد در تهران و با حضور مسوولان، هنرمندان، ورزشکاران، بیماران و خانوادههای اهدا کننده و گیرنده ی اعضا و همچنین حامیان اهدای عضو برگزار میشود. حامیان اهدای عضو شامل افرادی هستند که با حمایت مالی، معنوی و یا فرهنگی به اهدای عضو و پیوند اعضا کمک میکنند .
دانستنی های اهدای عضو
در ایران چقدر مرگ مغزی داریم؟
در ایران سالانه حدود ۵ تا ۸ هزار نفر جان خود را با مرگ مغزی از دست میدهند که نیمی از آنها (حدود ۳ هزار نفر) اعضای قابل پیوند دارند. لازم به ذکر است این آمار بر اساس اطلاعات دریافتی از تعداد افراد مرگ مغزی تخمین زده شده است.
آیا در صورت مرگ طبیعی نیز امکان اهدای عضو وجود دارد؟
بله، در صورت مرگ طبیعی نیز امکان اهدای عضو وجود دارد. بعد از مرگ کامل به صورت طبیعی تا ۴۸ ساعت، نسوجی مانند قرنیه، دریچه قلب، استخوان و تاندون قابل اهدا میباشند.
کدام بیماریهای زمینهای مانع اهدای عضو فرد خواهند شد؟
بیماریهای عفونی مانند ایدز مانع از اهدای عضو خواهند شد. البته همه این شرایط در زمان فوت شخص مجدداً ارزیابی میگردند.
آیا در قبال عضو اهدا شده پولی به خانواده اهداکننده داده میشود؟
خیر، هیچ پولی به خانواده اهداکننده در قبال عضو اهدا شده داده نمیشود و عضو پیوندی به صورت رایگان و به عنوان هدیه به خانواده گیرنده اهدا میشود و گیرنده نیز پولی بابت عضو پیوندی پرداخت نمیکند.
آيا داشتن “کارت اهدای عضو” برای اهدای اعضا پس از مرگ کفایت میکند؟
بنا بر قانون جمهوری اسلامی ایران، کارت اهدای عضو، شرط اصلی اهدای عضو، پس از مرگ مغزی نمی باشد و جلب رضایت از اولیای دم، ضروری است.
اگر عضو پیوندی، توسط بدن فرد گیرنده رد شود چه خواهد شد؟
در اکثریت مواقع در صورت تشخیص به موقع رد پیوند، امکان درمان آن وجود خواهد داشت. کنترل دقیق بیمار بعد از انجام پیوند عضو، مصرف مرتب داروهای مربوطه و انجام آزمایشات لازم میتواند از رد کامل پیوند پیشگیری نماید.
کمترین سن و بیشترین سن برای فرد مرگ مغزی شده که عضوی از آن اهدا شده چند سال است؟
طبق آخرین اطلاعات کوچکترین و بزرگترین اهدا کننده یک نوزاد ۱۱ ماهه و فردی ۷۹ ساله بوده است.
برای ثبت نام کارت اهدای عضو، میتوانید به سایت اهدای عضو به نشانی https://ehdacenter.ir مراجعه کنید.